Lär känna hundrasen Pincher

Pinschern är snygg, smart och rolig. Den kan beskrivas som ett ivrigt energiknippe med glimten i ögat.

Den är dessutom estetiskt vacker att se på, och mycket charmig. Med dess intelligens och snabbhet passar den utmärkt till ett antal olika hundsporter samt som en trevlig sällskapshund för hela familjen.

Den är mycket kvicktänkt och kan ha sina egna lösningar när den stöter på problem, så är du pinscherägare får du inte vara humorbefriad då det kan krävas ett gott skratt då och då att fostra en pinscher. Detta är en hund som manar fram skratt och glädje hos många, inte minst hos sin ägare.

På den här sidan kan du läsa mer om rasen. Nedan har du lite snabblänkar:

Egenskaper och mentalitet

Pincherns historia

Liknande hundraser

Bland de liknande hundraserna finner vi Dvärgpinschern och Doberman samt Schnauzerraserna. Dvärgpinschern har en nästintill snarlik rasbeskrivning som Pinschern med undantaget att den är mindre i fysisk storlek och är att betrakta som en miniatyrvariant av Pinschern. Doberman beskrivs som en lugnare och mer stabil brukshundras, dess fysik är också större till storlek än Pinscherns.
Schnauzern som har samma bakgrund och ursprung som Pinschern men är strävhårig och inte släthårig som Pinschern.

Användningsområde

Användningsområdet för en hund av rasen Pinscher är brett. Enligt Svenska Kennelklubbens (SKK) rasbeskrivning av rasen är en Pinscher passande för en rad aktiviteter. Hundar i denna ras används som sällskapshundar och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Man beskriver den som mångsidig och som en hund med fallenhet för bland annat spårarbete. Den är även mycket duktig som vakthund, och förblir lojal mot sin ägare utan att bli territoriell mot ägaren.

Pälsvård och övrig skötsel

Pälsvården är nästintill obefintlig då detta är en så kallad släthårig hund, det vill säga korthårig. Ett bad någon gång ibland är tillräckligt. En lättskött hundras med andra ord.

Rasklubbar och Kennlar

Hundrasen Pinscher tillhör rasklubben Pinschersektionen och specialklubben Svenska Schnauzer Pinscherklubben. Hos rasklubbarna hittar du information om allt från rasen till aktiviteter och godkända kennlar med tillgängliga valpar till salu.

Hur är Pinschern att leva med?

En Pinscher är en aktiv och energisk hund som behöver relativt mycket motion och mental stimulering för att må bra. Rätt fostrad och aktiverad har man en fantastisk vän som ger mycket glädje under många år.

Rasens hälsa

Man anser att Pinschern är en relativt frisk hundras. Vaccinationskomplikationer kan dock förekomma, det vill säga allergiska reaktioner vid vaccination. Man bör därmed vara observant på eventuella allergiska reaktioner hos hunden efter vaccination. Det är inte helt ovanligt med såriga örsnibbar på hundar inom denna ras, förekomst av så kallat ”blodöra” är inte heller ovanligt enligt veterinärer.
Rasklubbarna arbetar förebyggande vad det gäller ärftligt förekommande sjukdomar och förespråkar att alla hundar inom rasen testas och kontrolleras för de genetiska sjukdomar som eventuellt kan uppstå. Detta för att förhindra att en ärftlighet för någon sjukdom hos en hund ska avlas på för att man inte varit observant.

Övrig information om Pinschern

Pinschern är medelstor till storleken, släthårig (korthårig), kvadratisk och muskulös med vad som benämns som en stolt hållning. Huden beskrivs som stram med kort och blank päls.

  • Mankhöjd: 45 – 50 cm
  • Vikt: 14 – 20 kg
  • Färg: Svart med röda tantecken eller i olika nyanser av rött.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *