Hundrasen Pincher’s egenskaper och mentaliet

Pinschern beskrivs som en smart och självsäker mellanstor hund. Den är visserligen temperamentsfull men också balanserad. Som tidigare nämnts är Pinschern intelligent men den är också uthållig, trevlig som familjehund men passar även utmärkt som vakt- och sällskapshund. Detta är en hund som kräver aktivering, den tycker om att tänka och lösa uppgifter.

Utan aktivering kan den bli odräglig och hitta på egna aktiviteter som kan upplevas som hyss. Det kan därför vara bra att vara medveten om att när man köper en Pinscher så kan man behöva engagera sig i att träna olika saker med sin hund och ge den aktivering för att det inte ska gå lite tokigt. Den är som sagt kvicktänkt, snabb, intelligent och lite påhittig. Det finns ingen brist på energi eller glädje, och den tycker mycket om att träna olika moment som kan passa rasen och dess olika egenskaper.

Pinschern är ägarbunden och kan vara misstänksam mot främmande människor som inte tillhör den närmaste familjen, detta på grund av dess vaktegenskaper som gör den beskyddande mot främmande individer. Detta är en hund med stor personlighet. Som ägare till en Pinscher behöver du ha grundläggande kunskaper om dina hundars kroppsspråk och beteende för att undvika eventuella missförstånd med din hund. Det är vanligt att Pinschern är känslig för kroppsspråk och det är viktigt att komma ihåg det med tanke på dess bestående vaktinstinkt.

Det här är en stolt hund som vet sitt värde, och är man snäll mot den så får man en hund som är en lojal och tillförlitlig kompis. Är man för hårdhänt och disciplinerar för hårdhänt får man en hund som tappar tilliten till husse och matte. Respektera hunden och den respekterar dig tillbaka, du kommer långt med det. Vill inte hunden vara samarbetsvillig så vinner du fördelar genom att locka med godis och beröm. Pinschern är inte en hund som morrar för att vara dum, en morrning från en pinscher är en varning om att denna situation vill den inte vara med om eller att den upptäckt något som kan vara bra att varna mot. Det betyder inte att man som ägare måste acceptera att hunden beter sig hur som helst, absolut inte. Om hunden exempelvis under någon mognadsfas plötsligt börjar vakta till exempel soffan så kan du locka ned den med något godis och sätt dig sedan i soffan när hunden gått ned. Efter det kan du låta hunden sitta hos dig i soffan igen. Därmed byter man ut det negativa mot en positiv förstärkning av det positiva beteendet där hundens negativa påbörjade beteendemönster bryts med något trevligt istället.


Pinschrar är inte bara duktiga på att visa när de är obekväma i en situation, de visar också väldigt tydligt när de är glada. En glad Pinscher har en viss tendens att studsa och hoppa mycket på grund av att de blir väldigt exalterade.

Detta kan upplevas som jobbigt och odrägligt när man till exempel har gäster, och i just en sådan situation kan man istället för att bli arg på hunden koppla hunden och låta den möta gästerna på utsidan istället under mer kontrollerade former. När hunden hälsat i en lugnare situation kan man gå in gemensamt. Det handlar om positiv förstärkning och avdramatisering

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *